Kär i mina nya flasklyktor

Halloj halloj!

Idag bjöds det på fin fint väder i Nykvarn. Gick upp och tänkte lägga mig i solen och äta frukost. Men istället så såg jag en lapp på bordet där det stod att de skulle måla föreningshuset. Så pallrade mig ner och självfallet lurar gamlingarna upp yngst att måla taknocken. Jag är inte speciellt höjdrädd men att stå tre meter upp på en vinglig stege gör även mig lite nervös.

Eftersom att jag lyckades låta bli att ramla ner och bryta benen så tyckte jag, att jag och mina nerver var värda en kall cider. Och då passade jag faktiskt på att utnyttja den toma flaskan (och några vinflaskor som jag knyckt till mig) till något jag velat testa länge. Att ”skära” av botten på den och göra en ljuslykta. Alla som tittar in här mellan varven blir nog inte förvånade över ännu en lykta. Jag är nämligen GALEN i lyktor och ljusstakar.

Cider

Så här går det till:

Du behöver:

 • En eller flera glasflaskor. Beror på hur många lyktor du vill ha!
 • Aceton eller nagellacksborttagning
 • Garn
 • Sax
 • En djupare tallrik
 • En tändare
 • En större balja med vatten
 • En träbit med en plan yta
 • Sandpapper

Börja med att ta bort etiketter om det finns på flaskan. Samt avlägsna eventuella korkar eller lock. Flaskan ska vara öppen och helt tom! Speciellt på alkohol!

Snöra sedan garnet ca 6 varv runt flaskan och knyt ihop ändarna så att garnet sitter ganska tätt på flaskan.

Dra av garnet från flaskan och lägg det i den djupa tallriken. Häll sedan på acetonen så att garnet är genom vått.

Trä på garnet på flaskan igen.

Torka av om det kommer aceton vid sidan av garnet. Man behöver inte vara jätte noga med det, men lite grann.

Se till att du har fyllt upp baljan med vatten. Mitt var iskallt men funkar nog med bara kallt. Det iskalla vattnet kan när jag tänker i efterhand, ha bidragit till vissa ovälkomna sprickor.

Håll i halsen på flaskan och tänd på garnet.

Låt det brinna tills det slocknar av sig själv.

Direkt när det slocknat kör man ner flaskan i det kalla vattnet och då brukar botten lossna. Gör den inte det kan man knacka lätt med flaskan på kanten.

Det går inte alltid men oftast!

Lägg sandpappret på träbitens plana yta och jämna försiktigt till den beskurna sidan.

Skär i glas - DIY

Jag hade bara värmeljus hemma men ska köpa blockljus att ställa i sen.

Flasklykta DIY

Vad tycker ni?

OBS! Var försiktiga när ni gör detta. Jag vill INTE att ni skär er eller fjuttar eld på huset! Inget riktigt pyssel för barn, tyvärr! Har man skyddshandskar och glasögon kan man ju använda det om man vill. Inget fel i att vara försiktig!
När ni är klara med era fina lyktor så ska ni inte ställa ljusen på vad som helst. T.ex. Inte som jag direkt på trä. Fast det var mest för att visa hur det blev. Nästa projekt blir att gjuta två ”plattor” som ljusen och flaskorna kan stå på. Men det blir senare! ;)

I kväll blir det lite matlagning till mig och pojken sen blir det bara en lugn myskväll framför TVn. Ladda lite inför i morgon när vi ska gå på lägenhetsvisning och nästa helg då det är midsommar! :)

Vad tänkte ni pyssla med i kväll?

Kram

6 reaktioner till “Kär i mina nya flasklyktor

 1. Hihi förstår att du är kär! De blev ju toppenbra! Var får du alla idéer ifrån?:)

  Här har det blivit en lugn söndag. Har precis kommit in, har varit rätt fint väder idag men nu kom regnet så då tänkte jag passa på att blogga lite:)

  Ha en mysig dag!

  Kram på dig

  1. Tack tack! Hihi! Ja du, lite här och var! :)
   Skönt att vädret var bra ett tag iaf. Här har det varit väldigt växlande.
   Detsamma gullis!
   Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: