Smygstarta våren – Tidningskrukor

God morgon!

Idag hände något som verkligen hör till ovanlighetena. Jag vakna kl 7 av mig själv och kunde inte somna om. Så jag gick upp, gjorde lite smarrig frukost och satten mig framför TVn och satte på ett avsnitt av Braking bad eftersom att inte ens Nyhetsmorgon hade börjat. Lite mysigt faktiskt!

Detta blir sista inlägget på temat Smygstarta våren, för den här gången. Som ni kanske vet så har jag en liten förkärlek till återvinning och att ta vara på gamla saker. Idag tänkte jag visa ännu ett smart sätt att plantera sina frön.

Allt man behöver är: en dagstidning, en kastrull, en stavmixer, en nylonstrumpa, gladpack och något att forma efter. Till exempel ett glas eller en flaska, beroende på hur stor kruka man vill han. Sen måste man självfallet ha jord och de frön man vill plantera.

Man börjar med att riva sönder tidningen i små bitar. Sedan kokar man upp bitarna i en kastrull med vatten. Låter det koka ett par minuter tills man märker att fibrerna i tidningen börjar lösas upp. Då tar man av det från plattan och låter allt svalna. När det svalnat ordentligt så häller man ner blandningen i  nylonstrumpan och pressar ut vatten. Viktigt är dock att man inte pressar ut allt för mycket vatten för då blir det svårt att forma massan. Här får ni testa er fram lite.

Sedan klär man in glaset eller flaskan eller vad man väljer att forma efter med gladpack. Detta för att det ska gå lättare att ta av krukan från formen när den torkat. Börja klä in botten med pappersmassan och fortsätt klä in sidorna bitvis tills att hela krukan är inklädd. Det är bra om det inte är för tunt eller för tjockt. Min kruka kanske var 3-4 mm tjock.

Sedan får man vänta ett par dagar till krukan torkat och det tar 2-3 dagar beroende på hur mycket vatten man pressat ur pappersmassan när man använde nylonstrumpan.

Taaaadaaaa! En toppen bra kruka att plantera sina frön i. Och precis som äggen så komposteras denna när man planterar ner den i jorden så man behöver inte lyfta ur plantan ur krukan.

Krukor av tidningspapper Tidningspapperskruka

Tidningskruka

Fiffigt va!

Idag tänkte jag knåpa vidare på mitt vitrinskåp sen får vi se.

Ha nu en riktigt skön lördag!

Kram på er

2 reaktioner till “Smygstarta våren – Tidningskrukor

 1. Vad kul att du hittade en av mina bloggar! Här sprudlar det av energi och nya projekt!
  Du var inte den enda som vaknade tidigt och inte kunde somna om. Förutom att jag själv inte kunde utnyttja min sovmorgon har jag hört flera personer som klivit upp tidigare än man normalt gör en lördagmorgon. En av dem joggade….kanske lite överdrivet…själv tog jag det bara lite lugnt med ett par koppar kaffe.
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram Elle
  (med bloggen Herr-Bennemann-och-jag)

  1. Väldigt skoj! :)
   Ja, det är konstigt. Jag känner faktiskt också fler som inte sover riktigt som de brukar, och har gjort det en tid. Undra om det är för att det börjar bli ljusare kanske?
   Nja, jogga är nog lite för ambitiöst. Men nu ska jag faktiskt ut och ta en promenad och få lite frisk luft.
   Ha en härlig söndag!
   Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: