Fönsterhylla – DIY

Vad gör man när fönsterbrädorna inte räcker till så här i odlingstider? Jo, man bygger en superenkel, snygg, nästan gratis och praktisk fönsterhylla.


Hemma hos oss har vi diskhon framför ett fönster. Ganska snabbt kom vi på att vi behövde sätta upp någon form av stänkskydd. Så jag löste det genom två kökshanddukar, en rundstav och två krokar. Letar efter ett linnetyg, kanske med någon spetsdetalj när jag loppar. Men tills dess funkar vanliga kökshandukar från Ikea, med en sydd fåll, fint!

Ett tag har jag tänkt att jag vill ha något mer i fönstret. En gardin känns inte helt rätt i just detta fönster och sakta har idén om en fönsterhylla att ha mina färska kryddor på, växt fram. I helgen tog jag äntligen tag i saken. Faktum är att jag även gjorde en slarvigare variant (ej slipad eller målad) till punchen nu när det är dags att väcka alla pelargoner och dahliaknölar till liv. Mer plats behövdes helt enkelt!

Det var verkligen superenkelt att göra denna. Kan rekommendera alla som vill, att testa göra en egen. Har man spröjsade fönster är det ursnyggt att lägga hyllan i linje med en liggande spröjs.

Det du behöver är en liten grövre bräda, min var ca 2 cm tjock.DEn var lite för bred så jag klyvde den så den blev ca 11 cm bred. Mitt fönster är 1 meter bett så jag fick kapa den i den längden. När det kommer till verktyg behövs en fogsvans (en sån vanlig såg som typ alla har), en skruvdragare (eller en skruvmejsel om man är stark), fyra skruvar, en borr (aningen mindre än skruvarnas tjocklek), ett vattenpass, sandpapper samt pensel och målarfärg om man vill måla sin hylla. Jag använder högblank, vit färg från Beckers, jus för att jag vill att det ska gå lätt att torka av.

Mät fönstrets bredd. Vill du ha hyllan dikt mot rutan så kan man behöva jacka ur hörnorna. Om virket man har inte passar så kan man behöva klyva det, som jag behövde. Såga till två hyllkonsoller, som ska hålla upp hyllan. Antingen två raka klossar eller som jag har gjort och snedsågat dem tile. Det gör att de syns lite mindre. Snyggast blir om dessa är ungefär samma bredd som listen du eventuellt jackat ur för. Förborra två hål i varje konsoll så att de inte spricker när du skruvar upp dem.

Sandpappra bort eventuellt fnas. Måla om så önskas. Jag grundade mina grejer först med grundfärg som jag hade hemma. Sen strök jag ett lager med högblank, och sen blev jag för ivrig för att stryka ett lager till så den fick åka upp med bara ett topplager färg. Fäst en konsoll på den plats du vill ha den. Ta hjälp av extra händer när du väger in hylla, det blir lättare att markera konsollens plats så det blir rätt. Fäst konsoll nummer två evter att du vägt in det med vattenpass. Placera hyllan på och njut av en alldeles egentillverkad och nästan gratis fönsterhylla. Här kommer blommor, odlingar, lyktor och andra saker som du vill ha i blickfånget trivas fint!

Är ni det minsta sugna på en egen? Då ber jag er, testa att göra en egen. Det är verkligen busenkelt, jag lovar! Det kan dessutom vara nästan gratis. Jag har nämligen bara använt sånt som jag redan hade hemma. Man kan använda en gammal hylla, en bräda som bara ligger och skräpar eller varför inte delar av en trasig möbel. Typ en skåpsdörr eller liknande. Testa, testa, testa!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: