Planteringspremiär 2020

Tror aldrig jag har dröjt så länge med plantering som i år. 27/3-2020 kom jag till skott! Säkert två månader senare det brukar klia i odlingsfingrarna. Vet inte varför. Kanske är det hönshusbygget, kanske är det coronakrisen eller kanske så har jag bara inte haft lust förrän nu. Man vet inte helt enkelt!

Det som åkt ner i jorden nu är iaf: Tre sorteras luktärt. En blandsort, Charlies angel (lavendelfärgad med höga skaft som blir fina i bukett) och Memorial flight (vit med krusiga kanter och mest doft). Luktärt är helt klart högts upp på min Måste-odla-lista varje sommar. Den prioriteringen har jag ärvt av min kära mamma. Jag hade faktiskt några kvistar (egenodlad) vit luktärt i min brudbukett. Ni ser dem längst till höger mot Martins kavaj.

Jag har även för första gången odlat två sorters rosenskära. Två sorters Zinnia samt två sorters nejlika. Örter har jag odlat timjan och basilika. Har övervintrat en äppelmynta och en dragon i ett av våra förråd. De ser redan sugna på att komma ut. Sedan har jag planterat två sorters tomater fast jag sa att jag inte skulle då jag tänkte ragga till mig några planer av svärmor. Men hade frön som behövde sättas i år. Så det blev bifftomaten Brandy wine och en tigertomat. Satte även chilifrön från en fukt som låg och torkat ihop i skafferiet. Sedan blev det lite purjolök och salladslök.

Men jag måste erkänna att jag är svag för att odla på friland. Tycker den här förkultiverings perioden är rätt jobbig. Fula krukor överallt och man måste plantera om och ha sig. Nödvändigt ont typ! Men så klart värt det i slutändan.

Ytterligare så har jag väckt mina dahior till liv. Ena sorten är den välkända Cafe au Lait. Den andra är ett mörklila arvegods från Martins mormor och morfar. Så vacker men vet inte namnet på den.

Lyfte även in mina pelargoner från förrådet till punchverandan. Massa Mårbacka och lite Papegoja-pelagoner och lite annat smått och gott.

Så nu ser punchen ut som ett bombnedslag och värre lär det väl bli! Ja, ja, det kan inte rås på. Blir höns huset klart om några veckor kommer det finnas en lite drivdel där jag kan portionera ut och som blir perfekt för att kunna avhärda växterna sakta redan i slutet av april kanske.

Kommer bli toppen hur som helt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: