Kaffe Berta – Den absolut godaste kaffedrinken

Ni vet de där barndomsminnena som etsar sig fast så där så man vet att man kommer kunna plocka fram dem ur minnet resten av livet. Sånt förhållande har min kära mamma till de inlagda päronen med klicken grädde som gammelmormor Berta alltid bjöd på. Hade man riktigt tur hade lite av sockret från inläggning klumpat ihop sig på päronen. Sedan åt vad som fanns i den djupa lilla tallriken ömsint i total tystnad, medan Bertas nynnade vidare i köket. Den här drinken är en hyllning till gammelmormor Berta, till min mamma och till alla andra som printar in magiska barndomsminnen i sina små. 

Den absolut godaste kaffedrinken man kan hitta enligt mig själv. Men jag kan ju förstås vara lite partisk eftersom att det är jag som hittat på den. Smakar som en blandning av kaffe, inlagda päron och len grädde eller som en päronsplitt som vissa säger. Värmer gott efter ett kvällsbad eller efter en höstdag i trädgården!

Gör så här: 

Brygg kaffe som du brukar, vispa grädden under tiden kaffet bryggs. Mortla sockret med kardemumman. Mät upp kaffet, Xanten och Baileysen i muggen. Toppa med en ordentlig klick grädde och en tsk av den mortlade socker- och kardemummablandningen. Serveras efter ett kvällsdopp eller en höstkväll på punschverandan. Gärna i gott sällskap!

Ingredienser:

  • ca 20 cl bryggkaffe
  • 3 cl Xante
  • 2 cl Baileys
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 tsk kokossocker eller farinsocker
  • ½ krm mortlad kardemumma

Serveras i en hög rustik mugg med grön ton från märket Table top. Den känns tålig och jag upplever att den håller värmen bra. Man kunde ta sig ett riktigt långt kvällsdopp och ändå komma upp och få sig en varm Kaffe-Berta. Ni hittar den självklart på Cervera.

Simma lugnt (och drick alltid med måtta)! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: